Godermorgon

Idag är det fredag och det finns väl ingen som är ledsen över det? ;) Jag sitter och käkar frukost och så fort jag är färdig ska jag fara till stallet och rida och sedan duscha Lullen. Funderar på att promenera med honom så att han får torka, känns tråkigt att ställa in honom eller täcka på en massa och snöra ut i hagen.
 

These are the days we've been waiting for

Ridpasset i tisdags gick helt suveränt bra. Lullen kändes mjuk och fin redan från början. Något tittig och harig emellanåt men han hade ändå riktigt bra fokus. Värmde upp med att göra öppnor och skänkelvinkningar i alla gångarter samt övergångar och tempoväxlingar. Lullen var sjukt taggad på "hindret" i övningen men lyssnade ändå och väntade på mig. Red mycket med sätet och försökte låta handen vara stilla. Övningen gick riktigt bra. Höjde efter några gånger upp några hål och Lullen fick till sånna där riktigt fina språng. Han var emellanåt svår att få tillbaka efter hindret men efter ett tag kunde jag reglera galoppen hur bra som helst, både framåt och tillbaka. Riktigt nöjd med både min och Lullens insats. Efter sista gången vi gjorde övningen och jag kände mig nöjd gav jag honom längre tyglar och ställde mig upp i sadeln, då drog Lullen en liten gasaremsa och försökte bocka, hahah sötlök. Känns verkligen hur kul han tycker det är att hoppa. De känns som att han emellanåt tänker "Hur svårt var det där da? Har ni inget bättre att komma med?" Underbara häst! Kollade efterråt hur högt hindret var och det låg ändå på 110, så jäkla skönt att jag inte är så höjdrädd längre(trodde inte ens de va 1m). Jag sa åt Mika innan sista gången "Höj fyra hål till, bara för att! Eller näe förresten det sitter inte fast i höjden." Sen är han så himla rund och god om magen nu så det kändes mest onödigt.Mika följde med och agerade fotograf, däremot så är överföringskabeln till kameran borta så ni kommer inte få bilderna på ett tag..
Igår red  Cornelia på förmiddagen ett pass i paddocken. De travade massor och Corran red för första gången över cavaletti i trav, duktiga unge! På eftermiddagen for jag ut och galopperade lindenäs med Natali och Ankan, Lullen trodde att han skulle dö ungefär hela vägen. Livrädd för allt, snö på backen, men vaddå de kan ju liksom ligga en puma där under som tänker käka upp oss. Men annars grymt nöjd. Fina fattningar och fin i formen.
Idag hade han sin vilodag/skritt dag. Corran fick rida och jag ledde Dante. Vi gick till hindren pp ridstigen och hon tog 2 små skutt i trav och sedan vände vi hem igen. Lagom mystur tycker jag. Dante skötte sig också galant. Är så glad över Corrans utveckling, hon går verkligen från klarhet till klarhet. 
Finaste! Imorgon står dusch och rakning på schemat!
 

Före, över, efter i repris

Idag ska Lullen markarbetas och i eftermiddag när Nathalie slutat jobba ska vi skritta ut, kanske tar med Dante som handhäst.

Ska göra en övning som jag hittade på jumpclubs hemsida in somras.
Det är lika viktigt att hästen är lydig efter hinder som  före. I den här övningen handlar det om att få hästen lydig efter hinder –  samtidigt tränas även ryttarens förmåga att rida i en bra rytm både före, över och efter. Rätt utförd blir hästen lydig.
Svårighetsgrad: Övningen rids på ridbana eller utomhusbana med måtten 20 x 50 m eller större. Starta med en hinderhöjd på 60 cm och öka successivt beroende på hästens utbildningsnivå.
Hinderuppställning: Ett rättuppstående hinder mitt på långsidan innanför spåret. En bom placeras ca 15 m (4 normala galoppsprång) på ena sidan av hindret och en annan bom placeras 18 m (5 normala galoppsprång) på den andra sidan.
Framridning:
Börja med att lägga volt över en av bommarna, för att träna ”ögat-känslan” att hitta bommen. Övningen är också bra att träna på för att göra hästen lydig.
Så här rider du övningen: Börja i galopp i vänster varv och galoppera i en jämn rytm över bommar och hinder. Till att börja med blir det ganska enkelt att få in 4 språng före hindret. Däremot blir de 5 galoppsprången fram till nästa bom ganska svåra att få in eftersom avståndet blir kort.
Byt varv och hoppa från andra hållet. Nu blir det enkelt att få in de 5 sprången före hindret men det blir däremot svårare att få in de 4 galoppsprången efter hindret.
När det fungerar (och om du har en rutinerad häst) kan du lägga in ett galoppsprång extra, framförallt före hindret. När du höjer hindren blir det svårare att få in det extra galoppsprånget mellan bom och hinder eftersom hindret blir högre och avsprångspunkten något tidigare. Om du ändrar till oxer flyttar du bommen bakom hindret motsvarande hindrets längd.
Det här är en bra övning att träna på för att stärka hästen genom att få den att ”elevera” mera (hästens språngkurva där den sätter under sig mer) och få den att hoppa mer på styrka/kraft istället för på fart.
Tänk på: Övningen ska resultera i att du får en lydig häst så att du kan rida med en mjukare och jämnare rytm både före, över och efter hindret.

Minns ni denna övning? Känns som en bra mjukstart efter att Lullen haft värsta chillpill dagarna! Nu jädrar ska vi kicka igång vinterträningen ordentligt. I veckan ryker pälsen än en gång och det är känns varje gång som en ny startsignal/motivations-boost att träna och bli bättre än nånsin!