Det här med bett - En hel vetenskap

Det här med hästar är verkligen en hel vetenskap, men sadlar, hovar och bett är verkligen kategorier för sig. Att det finns så oändligt mycket att veta om allt som har med hästar och ridsport att göra har jag alltid varit medveten om. Men det är verkligen mer än man ens kan tänka sig. Tacka gud för utbildade sadelutprovare, hovslagare och tandläkare. Inte för att man är stor på jorden idag men hur liten skulle man inte vara utan deras hjälp?

Hur som helst så har jag nu bytt bett på Lullen. Jag tycker att han går helt fantastiskt på bettet!

Som ni ser på bilden så finns det "lösa" ringar i mitten som hästen kan leka med för att inte bli stel och stumm i munnen. Kopparn och de olika metallerna avger en god smak och också bidrar till att hästarna tycker om det ännu mer.
Jag har inte ridit med det så mycket men från första stund har jag upplevt positiv skillnad på Lullens reaktion på mina tygeltag. :)


Annars har Lullen i princip hela sitt liv gått på ett enkelt tredelat syntetbett bett äppelsmak ifrån hööks. Han har alltid fungerat bra på dem men jag tycker ändå att det ovanstående bettet funkade bättre. :)
Med vissa undantag förståss, vi har ju provat olika bett för att se om han skulle gå bättre på något. Har även hört från tandläkare att det är bra att variera. :)


Annars rids Lullen på hackamore, ett vanligt ponnyhack. Det används alltid när han går med på ridträningarna på Sjöbacka, men jag funderar på att byta till ett sidepull då även ett ponnyhack kan bli skarpt. Eller inget bett är ju skarpare än handen, men då det inte bara är presoner med ridvana som rider honom så känns det bättre.

Själv rider jag bara på hacket ibland när jag rider ut eller vill avlasta hans mun. Förr använde jag det rätt flitigt, särskilt i hoppningen. Men man får inte samma känsla som med ett tränsbett. :)

Balsituationen

Det här med att hästarna fortfarande går med fri tillgång till bal i hagen har jag varit fruktansvärt upprörd över..
Här sliter både jag och Lullen för att han ska gå ned i vikt, men hur lätt är det när han kan gå och trycka i sig hur mycket mat han vill på ett dygn? Jag har ju liksom inte en susning om hur många kilo per dag det handlar om..

Aja hädanefter kommer tyvärr Lullen måsta ha en "munkorg" på sig under dagarna. Från morgon tills dess att jag kommer dit på kvällen och tränar honom eller vad jag då gör..

Jag tycker det är aningen sorgligt.. Men vad har jag för val? Det är "bara" tills balen är slut. Men om Urban då sätter in en ny bal så blir jag på riktigt skogstokig! Nu när jag avreagerat mig en aning känns allt plötsligt mycket bättre! ;)

Gräsreducerare / munkorg

Gårdagen

Justja jag glömde ju berätta att jag fick göra något fruktanvärt roligt igår! :D
Jag lyckades inte göra något mer skolarbete tyvärr..
Men jag gick till klubben och skrev upp mig på hoppkursen som är nu på lördag för Jannike, ska bli riktigt roligt! :)
Hann med att prata å träffa nå folk också, hahah de var aningen förvånade över att jag dök upp utan häst. ;)

Aja jag fick iallafall prova rida Basse! :D Tusen tack Irene!
Jag började med att kolla på när hon red, hinner så sällan med sånt då jag främst är där och tränar och på så vis har med poa och fokuserar på honom. Väldigt roligt att kika och framörallt lärorikt. :) Irene är så duktig och har verkligen gjort ett toppen jobb med Basse.

Hur som helst så fick hon en galen idé om att jag skulle prova rida honom då jag för en gångsskull var utan häst. Med mjukisar och tenniskor satt jag upp på den "lilla" hästan och fick aningen höjdskräck typ.. :$
På samma gång som han är väldigt stor så är han ändå lätt på något vis. :) Han är mycket häst utan att vara tung, om man bara ger honom en ärlig chans till det. :)
Man kan måsta väcka honom ibland och påminna honom om att vi faktiskt arbetar men han är verkligen kanonfin. :)
Red på volt och provade på alla gångarter och red mycket övergångar, fruktansvärt roligt och lärorikt. Härlig känsla att sitta på någonting annat än bara Lullen(inte för att det är något fel på honom, men det är lärorikt), Basse är ändå en helt annan häst på ungefär alla sätt. :) Riktigt rolig häst, han kickade ibland när det vart jobbigt och jag la till ytter skänkel men annars skötte han sig galant!

Sedan gick jag på vägen hem förbi stallet och tog av Lullen munkorgen, pussade honom och sa gonatt och lyckades få en stöt av staketet på vägen ut.

Jag har nämnt Basse och Irene i ett annat inlägg, då vi var på kurs till Norsjö. :)